هوای آلوده در محیط های صنعتی، تهدیدی جدی برای سلامتی کارکنان است شهروندان شهرهای بزرگ بیشتر در فصل پاییز و زمستان در معرض آلودگی شدید هوا قرار میگیرند، اما در محیط های صنعتی مثل کارخانه های پتروشیمی، کارکنان بخش های مختلف این مراکز، در بیشتر روزهای سال در معرض آلودگی هوا . بنابراین ریسک ابتلا به بیماری های ناشی از آلودگی هوا و خصوصاً آلودگی هوای صنعتی برای آن ها بیشتر است. در نتیجه برای کارکنان یک مرکز صنعتی یا پتروشیمی که در اکثر روزهای سال در معرض عوامل بیماری زا هستند، استفاده از راهکاری مهندسی شده و بومی برای تصفیه هوای صنعتی امری بسیار حیاتی است.
نحوه عملکرد دستگاه تصفیه هوای صنعتی
دستگاه تصفیه هوا به طور کلی هوای آلوده را پاکسازی می کند. دستگاه های تصفیه هوای صنعتی نیز مانند مدل خانگی دارای مدل های مختلفی هستند و با سیستم های گوناگون تولید و عرضه می شوند. تفاوت اصلی این دستگاه ها نحوه عملکرد در سیستم فیلتراسیون آن ها جهت جذب و از بین بردن آلاینده ها می باشد. نحوه فیلتر کردن هر دستگاه با دیگری متفاوت می باشد به همین دلیل هر کدام از مزایا و معایب مختص به خود را دارند. دستگاه های تصفیه هوای صنعتی قادر هستند عمل فیلتر کردن هوای محیط را با توجه به میزان آلودگی موجود در هوا هماهنگ کنند. همچنین این دستگاه ها قابلیت اتصال به داکت را دارند و می توانند هوا را به جهت های مشخصی هدایت کنند. نوعی فیلتر مخصوص در دستگاه های تصفیه هوای صنعتی به کار برده شده که آلوده کننده های هوای موجود در فاز گازی را به خود جذب می کنند، که باید گفت این نوع فیلترها از پیچیدگی های مهندسی بیشتری نسبت به سایر فیلترها برخوردارند و همگام با تکنولوژی روز پیش می روند.
مزایای خرید دستگاه تصفیه هوا صنعتی
خرید دستگاه تصفیه هوا دارای مزایای زیادی می باشد که در ادامه به برسی چند مورد از این مزیت ها به طور کامل می پردازیم:
- حذف کردن باکتری های موجود در هوا
- حذف بوی نا مطبوع
- در مدت زمان کمی ویروس ها را نابود می کند
- به دلیل حذف ذرات آلرژی زا بسیار مناسب برای افراد حساس می باشد
- مقابله با رشد میکروب ها
- استفاده از دستگاه تصفیه هوا صنعتی به حذف کپک هم کمک می کند
- استفاده از دستگاه تصفیه هوا با این رویکرد که می تواند با فیلتر کربن اکتیو مواد آلاینده ای که گازهای شیمیایی حاصل از فعالیت های صنعتی هستند را جذب کند و موجب تصفیه هوای محیط شود.
- دستگاه تصفیه هوا با کیفیت تا 99 درصد موجب کاهش آلاینده های محیطی شود در نتیجه از بروز بیماری هایی مثل آسم و آلرژی جلوگیری کنید.
شایان ذکر است که هنگام انتخاب دستگاه تصفیه بایددر نظر بگیریدکه با حجم محیط قابل نصب تناسب داشته باشد. در واقع باید این حقیقت را در نظر گرفت که توان یک دستگاه تصفیه هوا برای یک محیط کم حجم بسیار متفاوت تر از یک دستگاه تصفیه هوا برای محیط بزرگ و وسیع می باشد.
پیشنهاد مقاله:مزایای هوای پاک
انواع دستگاه تصفیه هوا از نظر نحوه فیلتراسیون
بطور کل دو نوع سیستم فیلتراسیون در دستگاه های تصفیه هوا وجود دارد. با توجه به این ویژگی باید مناسب ترین دستگاه را خریداری کرد.
1- فیلتراسیون پسیو یا غیرفعال
فیلتراسیون پسیو یا فیلتر غیرفعال، هوای محیط را با کمک فن های تعبیه شده به درون دستگاه وارد می کند. هوا از انواع فیلترهای پالایش شده عبور می کند سپس هوای بدون آلودگی را از سمت دیگر دستگاه خارج می کند. این روش در فرایند تصفیه هوا، هیچ گونه آلودگی را تولید نمی کند. فیلتر پسیو، تنها ذرات معلق را درون فیلترهای دستگاه نگه میدارد.
2- فیلتراسیون اکتیو یا فعال
در فیلتراسیون اکتیو یا فعال، علاوه بر اینکه فیلتراسیون پسیو در دستگاه تصفیه کننده هوا انجام می شود، هوای محیط را برای از بین بردن ذرات آلاینده نیز یونیزه می کند. ذرات یونیزه شده به دلیل سنگین شدن روی کف محیط قرار میگیرند و رسوب می کنند.
با این حال این فرآیند علاوه بر حذف آلودگی هوای محیط، باعث تولید گاز ازن نیز می شود که برای سلامتی افرادی که تحت تاثیر این گاز هستند بسیار خطرناک است. شایان ذکر است بدانید در صورت تماس مستقیم در غلظت بالا یا زمان طولانی با این نوع گاز، عواقب و عوارض جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
انواع تصفیه کننده هوا از نظر فضای تحت پوشش
قدرت فن انواع دستگاه های تصفیه هوا و ابعاد فیلترهای تعبیه شده درون آن ها متفاوت است . هر کدام از انواع دستگاه های تصفیه هوا حجم مختلفی از هوا را می تواند تصفیه کند. دستگاه های کوچکتر حجم هوای کمتری را پالایش می کند و در نتیجه برای مساحت های کوچکتری مانند منزل مناسب ترند.
بنابراین پیش از خرید دستگاه تصفیه هوا، به فضایی که تحت پوشش قرار می گیرد توجه شود. همچنین میزان نرخ تحویل هوای پاک(CADR) در دستگاه ضدعفونی کننده هوا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
عوامل تولید آلودگی هوای صنعتی و شیمیایی
اگر بخواهیم با تمام عواملی که در مراکز صنعتی وجود دارند و موجب سرطان و بیماری های مختلف تنفسی و پوستی می شوند آشنا شویم باید لیست بلند ی را تهیه کنیم. به همین دلیل استفاده از دستگاه های تصفیه هوای صنعتی در اینگونه مکان ها اهمیت فراوانی دارد. به خصوص در مکان هایی مانند پتروشیمی و صنایع نفت و گاز و همچنین صنایع کوچک تری مثل تولید شوینده ها، تولید لوازم پلاستیکی و لاستیکی، تولید رنگ ها، چسب ها، رزین ها و…
افرادی که در چنین مشاغل و صنعت هایی مشغول به کار هستند روزانه با درصد بسیار بالایی از آلاینده های صنعتی مضر در هوای این محیط ها در ارتباط هستند. به طور مثال می توان به چند نمونه از مواد آلوده کننده در هوای محیط های صنعتی اشاره کرد که به شرح زیر می باشند:
- BTEX: این در واقع دسته ای از مواد است که در گروهی به نام هیدروکربن های آروماتیک تک حلقه ای قرار دارند. این گروه از بنزن ،تولوئن، اتیل بنزن و زایلن تشکیل شده است. خطرناک ترین ماه در این میان بنزن بوده که یکی از عوامل مبتلا شدن به سرطان خون نیز می باشد.
- PAH: یکی دیگر از دسته مواد می باشد که در گروهی به نام هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای وجود دارند. همچنین یکی از رایج ترین نوع این مواد که بیشتر در صنایع ساخت لاستیک مصرف دارد دوده سیاه می باشد. پایه ای ترین مولکول تشکیل دهنده این ماده بنزن پیرن است ، این مولکول یکی از آلاینده هایی است که عامل بروز سرطان ریه شناخته شده است. این ماده از طریق فلر کارخانه هایی که در صنایع پتروشیمی و نفت و گاز فعالیت می کنند به مقدار بسیار زیادی در هوا پخش می شود.
سخن آخر
مهمترین نکته این است که تصفیه هوای صنعتی نقش حیاتی در بهبود کیفیت هوا و حفظ محیط زیست دارد. با استفاده از راهکارهای مناسب و دستگاههای بهینه، میتوان به کاهش آلودگی هوا و ایجاد محیطهای کاری سالم و ایمن در صنایع مختلف دست یافت. بنابراین، انتخاب و استفاده از تصفیهکنندههای هوای صنعتی با دقت و شناخت کافی از نیازها و ویژگیها، بهبود عملکرد و کارایی سیستمهای تصفیه هوا را تضمین میکند و در نهایت به سلامتی و رفاه عمومی کمک خواهد کرد.