انواع دستگاه های تصفیه هوا کدامند؟ این دستگاه ها بر چه اساسی طبقهبندی میشوند؟ چگونه میتوان یک دستگاه تصفیه هوا متناسب با محیط مورد نظر را انتخاب و خریداری کرد؟ استفاده از دستگاههای تصفیه هوا موجب خواهد شد که بسیاری از آلودگیهای محیطی به طور کامل از بین بروند که بوهای ناخوشایند، انواع میکروبها و باکتریها، مواد شیمیایی و غیره از آن جمله میباشند، اما موضوع این است که این دستگاهها مطابق با ویژگیهای مختلفی دستهبندی میشوند و هر کدام از آنها جهت استفاده کردن در محیطهای مجزایی مناسب هستند، یعنی شما میتوانید برای منازل از دستگاه تصفیه هوای خانگی و برای مکانهای دیگر دستگاههای متناسب با همان مکان را انتخاب کنید. در این مقاله انواع دستگاههای تصفیه هوا را معرفی میکنیم.
انواع دستگاه تصفیه هوا
دستگاههای تصفیه هوا را مطابق با معیارهای مختلفی میتوان طبقهبندی کرد که مهمترین این معیارها عبارتند از:
طبقه بندی بر اساس شکل ظاهری
تنوع شکلی بسیار بالایی در انواع دستگاههای تصفیه هوا وجود دارد، به این ترتیب امکان استفاده از آنها را در هر شرایطی فراهم کرده است، چون هر کدام با ویژگیها و مشخصات مجزایی طراحی میشوند. نمونههایی از این دستگاهها مطابق با شکل ظاهریشان گزینههای زیر هستند:
- دستگاه تصفیه هوای رومیزی با قابلیت حمل با ظرفیت محدود جهت استفاده در خانههای کوچک
- دستگاه تصفیه هوای ایستاده با تعداد فیلتر بیشتر
- نوع دستگاه رومیزی برای متراژهای بالا از جمله شرکتها و ادارهها
- دستگاه تصفیه هوای صنعتی با قدرت جذب کردن گازهای سمی و مواد شیمیایی با فیلتراسیون تخصصی جهت استفاده کردن در کارگاههای تولیدی و کارخانهها
- دستگاه تصفیه هوای اتومبیل با قابلیت استفاده در داخل اتومبیلها در ابعاد کوچک و امکان نصب کردن بر روی کنسول وسط ماشین یا روی داشبورد
- دستگاه تصفیه هوای گردنی جهت استفاده برای دور گردن و به صورت فردی متناسب برای افرادی که دارای ریههای حساس و بیماریهای تنفسی هستند.
پیشنهاد مطالعه مقاله: مزایای هوای پاک
طبقه بندی بر اساس فیلتر آن ها
مهمترین کاربردی که دستگاه تصفیه هوا دارد، فیلتر کردن هوا از هر گونه ذرات مضر و آلودگیها میباشد، به همین خاطر سیستم فیلتراسیونی که در داخل چنین دستگاههایی تعبیه شده است، معمولا شامل چندین فیلتر میباشد که هر کدام قادر هستند نوع خاصی از ذرات را حذف کنند، بنابراین هر چه که تراکم و تعداد این فیلترها بالاتر باشد، قطعاً هوای بیشتری تصفیه خواهد شد که برخی از این فیلترهای رایج و پر استفاده گزینههای زیر هستند:
فیلترهای اولیه
به فیلتر اولیه پیش فیلتر هم میگویند که در همه دستگاهها وجود دارد و قادر است ذرات آلودگی را به دام بیندازد که قطر ۱۰ میکرون دارند، یعنی کلیه ذرات جامد یا حتی مایعی که در هوا وجود دارد با استفاده از این فیلتر به آسانی جذب خواهد شد.
فیلتر هپا
فیلتر هپا از عوامل مهم تصفیه کردن هوا در داخل سیستمهای فیلتراسیون میباشد که قادر است ذرات و آلودگیها تا اندازه ۰.۱ میکرون را به خوبی جذب کند. این فیلتر از فایبرگلاس، الیاف شیشه و یا پنبه تولید میشود تا ۹۸ درصد آلودگیها را حذف خواهد کرد.
محبوبیت این نوع دستگاهها و فیلترهای هپا موجب شده است که از آنها در مکانهایی مانند اتاقهای عمل جهت استریلیزه کردن هوا استفاده کنند که البته میزان عملکرد آن نیز به قطر و اندازه فایبرهایی بستگی دارد که در آن استفاده شده است.
فیلتر کربن اکتیو
این نوع فیلتر منافذ ریزی دارد و آلایندههای شیمیایی را جذب میکند، یعنی آن دسته از موادی که به فیلتر کربن میچسبند، دیگر به هیچ وجه به هوا باز نخواهند گشت و هوا کاملاً تصفیه خواهد شد.
فیلتر یون منفی
فیلتر یون منفی به وسیله استفاده کردن از برخی فرایندهای شیمیایی موجب جذب شدن موادی میشود که دارای بار مثبت هستند. این نوع فیلترها توانایی حذف کردن گازهای سمی، باکتریها و ویروسهایی را دارند که دارای اندازه ۰.۰۱ میکرون هستند، البته دقت کنید در فرایند شیمیایی چنین فیلترهایی گاز اوزون ایجاد میشود که ممکن است بر روی سلامت تنفس و ریههای شما تاثیرات منفی داشته باشد، به همین دلیل کمتر از این دستگاههای تصفیه هوا از آن استفاده میشود.
فیلتر نانوپلاسما
از پیشرفتهترین فیلترها نوع نانوپلاسما میباشد که میتواند جذب ذراتی شود که بسیار مضر هستند. ذرات نانویی که به وسیله چنین دستگاهی ایجاد میشود، میتواند در سراسر خانه نفوذ کرده و کلیه ذرات معلق را جذب کند، همچنین در این سیستمها هیچ گونه نیازی به استفاده کردن از منابع آبی نخواهید داشت، چون این دستگاه برای کار کردن از میزان بخار و رطوبت هوایی که در محیط وجود دارد، استفاده می کند. دقت کنید که به دلیل ویژگیهای خاص و پیشرفته بودن این دسته از فیلترها قیمت دستگاه تصفیه هوا که در آن از فیلتر نانوپلاسما استفاده شده است گرانتر می باشد.
طبقه بندی بر اساس امکانات دستگاه
مورد دیگری که جهت طبقه بندی کردن دستگاه تصفیه هوا مطرح می شود و بهتر است که هنگام خرید دستگاه تصفیه هوا به تک تک آنها توجه داشته باشید، این است که برخی از انواع جدید آنها دارای امکانات جانبی خاصی هستند، مانند:
- پنل های لمسی
- سنسورهای تشخیص مقدار و میزان آلودگی هوا
- ریموت کنترل
- تایمر هوشمند
- قابلیت قطع کردن دو قطب RCCB
- قابلیت بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی برقی
- سازگاری خوب و بالا با محیط زیست
همچنین در برخی از دستگاههای تصفیه هوا شما یک لامپ مولد برای اشعه ماورای بنفش خواهید دید که میتواند علاوه بر فیلترهای تخصصی جهت تمیز کردن بیش تر و بهتر هوا به شما کمک کند که در چنین حالتی به طور موثری بسیاری از باکتری های محیطی حذف خواهند شد.
نتیجه گیری
در این مقاله انواع دستگاههای تصفیه هوا را بررسی کردیم. دستگاه های تصفیه هوایی که در محیط های مختلف تجاری، ساختمان های مسکونی و اداری و یا غیره استفاده می شوند، مطابق با ویژگی های مختلفی قابل دسته بندی هستند که یکی از آنها نیز فیلتراسیون یا نوع فیلتر به کار رفته در دستگاه میباشد. در سایت لایفاایر بیشتر با انواع دستگاه های تصفیه هوا، عملکرد درست آنها، نحوه خرید دستگاه تصفیه هوا و غیره آشنا شوید. آشنایی با ویژگی های هر کدام از انواع دستگاه های تصفیه هوا به شما کمک میکند که دستگاه متناسب با مکان مورد نظرتان را با ویژگی های بیشتری انتخاب کنید.